Untitled Document
HomeContactNieuwsbrief
Reizen Egypte
Reizen Egypte
Reizen Egypte

Egypte "veelzijdige vakantiebestemming"

Reisgidsen | Landkaarten

Egypte is een veelzijdig vakantieland en een populaire zonbestemming die jaarlijks veel vakantiegangers trekt. Dit is niet verwonderlijk als je nagaat wat het land allemaal te bieden heeft voor zowel cultuur- als strandliefhebbers. Een absolute aanrader is het maken van een Nijlcruise waarbij je al vanaf 8 dagen op een luxe cruiseboot over de Nijl vaart en diverse excursies maakt, een geweldige ervaring. Wie Egypte zegt denkt aan de beroemde Piramides van Gizeh maar ook aan farao's, Toetanchamon, koninklijke graven, mummies, sfinxen en tempels.

Anubis Egypte

De levendige hoofdstad Ca´ro biedt een goed nachtleven, in Luxor zijn beroemde graftombes en tempelcomplexen te bezichtigen en in de woestijn kun je kennis maken met de Bedoe´enen. Het is moeilijk een keuze te maken uit het enorme aanbod. Maar Egypte is niet alleen historie en cultuur. Je kunt ook genieten van een ontspannen strandvakantie in Hurghada of Sharm el-Sheikh met hun mooie brede zandstranden en uitstekende strandhotels. Het land is ook ideaal voor gezinnen met kinderen, die zich prima kunnen vermaken bij de mooie hotels. In de heldere Rode Zee kun je zwemmen of snorkelen maar vooral duiken bij de schitterende koraalriffen wordt steeds populairder. Tot slot is de Egyptische bevolking hartelijk en gastvrij en heerst er het hele jaar een aangenaam klimaat. Dit alles maakt zonnig vakantieland Egypte de ideale bestemming voor een geweldige vakantie.

Begin de reis in het moderne AlexandriŰ en bezoek de Bibliotheca Alexandrina, wandel door de levendige hoofdstad Ca´ro met zijne vele bezienswaardigheden zoals het Egyptisch museum,

bezoek de wereldberoemde piramides in Gizeh, rook een Shisha waterpijp onder het genot van een kop Shai bi-Nana (muntthee) of Karkadeh (Hibiscusthee), bekijk in Luxor de tempel, de vele graftombes in de Vallei der Koningen en de tempelcomplexen van Karnak, maak een meerdaagse Nijlcruise tussen Luxor en Aswan, zie de indrukwekkende dam bij Aswan, relax aan het strand van de badplaats Hurghada en beoefen diverse watersporten, ga in Sharm el-Sheikh duiken bij de koraalriffen in het Ras Mohammed National Park, verken de Sina´woestijn op de rug van een kameel, maak een jeepsafari, slaap in een Bedoe´enentent of beklim de Mount Sina´.

Een vakantie in Egypte staat garant voor een heerlijke, zonzekere vakantie.

Egypte is een ideale vakantiebestemming voor een Nijlcruise, rondreis, groepsreis, familiereis, singlereis, kameelsafari, strandvakantie, autorondreis, individuele rondreis, cultuurvakantie of accommodatie.

AlexandriŰ

De havenstad AlexandriŰ ligt in het noorden van Egypte aan de Middellandse Zee. Het is gesticht door Alexander de Grote en was tijdens de gloriejaren de hoofdstad van Egypte. Tegenwoordig is het de 2e grote stad van Egypte en zeer modern. Er zijn nog volop Griekse invloeden maar de stad zelf heeft een mediterrane en Europese sfeer. Het zijn voornamelijk de Egyptenaren zelf die hier graag op vakantie gaan. Bezienswaardigheden zijn o.a. het Romeins Amfitheater, het Grieks-Romeins museum, de catacomben van Kom El-Shuqafa, Fort Qaitbay, de Pilaar van Pompeius en de Bibliotheca Alexandrina, ooit de belangrijkste bibliotheek uit de geschiedenis.

Ca´ro "Al-Qāhirah"

Ca´ro is een wervelende hoofdstad met miljoenen inwoners. Het is in handen geweest van de Romeinen, Grieken, Arabieren, Turken, Fransen en Britten, die allemaal hun sporen hebben nagelaten. De stad is zeer dichtbevolkt en een levendige metropool met verspreid zeer veel bezienswaardigheden. Ca´ro wordt door de Nijl rivier in tweeŰn gedeeld. De stad zit vol contrasten met Islamitische moskeeŰn, Christelijke kerken, tempels en musea maar ook moderne wolkenkrabbers, shoppingcentra en restaurants. Er zijn Egyptische en westerse cafs, pubs, bars, koffiehuizen, discotheken, casino's, optredens van buikdanseressen en het uitgaansleven gaat tot 's nachts door. Het verkeer is zeer chaotisch en het is dan ook verstandiger om een taxi te huren of met de metro of bus te gaan, dit is al enerverend genoeg. Ca´ro is vooral bekend vanwege het Egyptisch museum, de Khan el-Khalili bazaar en uiteraard de wereldberoemde piramides van Gizeh, die net buiten de stad liggen. Ca´ro bestaat uit Koptisch Ca´ro, Faraonisch Ca´ro, Islamitisch Ca´ro en Historisch Ca´ro (Koptisch Ca´ro, al-Fustat en Roda Island). Sinds 1979 staat Historisch Ca´ro op de Werelderfgoedlijst.

Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum is in 1858 opgericht. Het is een van de beroemdste musea ter wereld vanwege de enorme collectie van meer dan 120.000 voorwerpen uit de Egyptische historie. De belangrijkste trekpleister is het gouden masker, de gouden sarcofaag en tientallen voorwerpen uit het graf van farao Toetanchamon. Het museum is zo groot dat lang niet alles in een dag te zien is.

The Hanging Church (al-Muallaqah)

De 'hangende" kerk is gebouwd over 2 torens van het Romeinse fort Babylon. Het ligt in de Koptische wijk en is een van de oudste kerken in Egypte. Via een steile trap van 20 treden kom je binnen. De kerk wordt nog steeds gebruikt.

Khan el-Khalili Bazaar "de Khan"

De Khan el-Khalili Bazaar bestaat al sinds 1382. Het is een van de grootste bazaars in Egypte en genoemd naar Emir Djaharks el-Khalili. Het geheel bestaat uit een labyrinth van drukke straten waar je je ambachtslieden aan het werk kunt zien, verkopers achter hun kraampjes staan en toeristen en lokale bewoners rondstruinen. Er is hier echt van alles te koop en al rondlopend ruik je de geur van allerlei kruiden.

In de Islamitische wijk zijn meer dan 500 moskeeŰn te vinden zoals de Citadel, Sultan Hassan Moskee, Ibn TūlūnMoskee en de Al-Azhar Moskee. De stad wordt daarom ook wel de "stad van 1000 minaretten" genoemd.

Gizeh

Gizeh is een van de voorsteden van Ca´ro. De beroemdste monumenten van Egypte zijn hier te zien nl. de piramiden en de sfinx die elk jaar duizenden toeristen trekken. Piramides zijn graven van de farao's uit de 4e dynastie. Je kunt hier zelf rondlopen of op een kameel of te paard de omgeving verkennen. Elke avond is er een indrukwekkende lichtshow met sfeervolle muziek.
 • Piramide van Cheops - Grote Piramide

  Dit is de grootste piramide en is van farao Cheops (Khufu), het behoort tot een van de zeven wereldwonderen en is tevens het enige wereldwonder dat nog bewaard is gebleven. De piramide is ca. 137 m hoog en 230 m breed en bestaat uit ongeveer 2.3 miljoen stenen van elk 2.300 kg.
 • Piramide van Chefren

  De piramide van Chefren is de op een na grootste piramide in Gizeh. Deze is 136.5 m hoog. Het is de graftombe van farao Chefren (Khafra), de zoon van Cheops.
 • Piramide van Mycerinus(Menkaure)

  De op twee na grootste piramide van Gizeh is 66 m hoog. Deze graftombe is van farao Mycerinus, de andere zoon van Cheops.

Sfinx

De Sfinx is een liggende leeuw met een menselijk hoofd. Het is een van de grootste en beroemdste beelden ter wereld. De sfinx is 20 m hoog en 73.5 m lang en gemaakt uit een blok kalksteen. Door de gigantische piramides op de achtergrond lijkt de Sfinx veel minder groot dan hij is.

Memphis

Tijdens het Oude Rijk was Memphis de hoofdstad van Egypte. Het enige wat nog overgebleven is o.a. de ru´ne van de tempel van Ptah, een liggend beeld van Ramses II dat 80 ton weegt, de albasten Sfinx van Amenophis II en nog een aantal beelden. Sinds 1979 staan Memphis en de piramidevelden van Gizeh tot Dahshur op de Werelderfgoedlijst.

Sakkara - Necropolis

Sakkara wordt "dodenstad" genoemd omdat dit de begraafplaats van de inwoners van Memphis was. Er staan verschillende piramides en mastaba's (rechthoekig graf in de vorm van een afgeknotte piramide) van koningen uit de 3e, 5e en 6e Dynastie. De, vaak mooi, beschilderde graven laten het dagelijks leven zien van meer dan 5.000 jaren geleden. Het is de grootste begraafplaats van Egypte en nog steeds worden er opgravingen en vondsten gedaan. In het Imhotep museum zijn beelden en vondsten uit Sakkara te zien en er mag gefotografeerd worden.

Piramide van Djoser

De Djoser piramide is het graf van farao Djoser. Het is vooral bekend omdat hetde 1e trappiramide is en een van de eerste stenen bouwwerken. Het is gebouwd door architect Imhotep (son of Ptah) en het bestaat uit een aantal mastaba's.

Luxor "al-Uqsor"

Luxor was ooit de hoofdstad van het oude Egypte onder de naam Thebe. Het was een een welvarende stad totdat het werd geplunderd en er niet veel meer overbleef. Op de ru´nes van Thebe is het huidige Luxor gebouwd. Nergens anders in Egypte zijn nog zoveel monumenten, graven en tempels te zien. Luxor trekt niet alleen veel toeristen maar ook archeologen. Aan de Corniche el-Nil boulevard langs de Nijl liggen veel hotels en rijden koetsjes af en aan. Luxor is het vertrekpunt van de meeste Nijlcruises en daardoor een echte toeristenstad. Sinds 1979 staan Thebe en de necropolis op de Werelderfgoedlijst.Aan de oostoever (land der levenden) zijn veel tempels te zien, ter verering van de farao's en de goden.

Tempel van Luxor

De tempel is zeer goed bewaard gebleven en ligt in het centrum. Amonhotep III is met de bouw begonnen en de tempel is later door Ramses II uitgebreid. Bij de ingang staan 2 grote beelden van Ramses II en een granieten obelisk van 25 m hoog. Tijdens restauraties was het noodzakelijk het dorp af te breken maar de Abu al-Haggag Moskee moest blijven staan. De Sfinxen Allee (Dromos) is ca. 2 km lang en loopt tussen de Tempels van Karnak en de Luxor tempel. Aan de oostkant zijn 38 sfinxen en aan de westkant 34 sfinxen opgegraven, de rest ligt nog onder de grond.

Tempelcomplexen van Karnak

Karnak is een klein dorp gelegen aan de oostoever van de Nijl. Het immense tempelcomplex van 40 ha is een van de grootste ter wereld en trekt veel bezoekers. Elke farao heeft wel iets bijgebouwd, weggebroken of veranderd. Halverwege de 19e eeuw is begonnen met het uitgraven van het complex maar nog steeds is lang niet alles opgegraven. De indrukwekkende zuilenzaal bevat 134 enorme zuilen. Het Heilige Meer was belangrijk voor de priesters vanwege het water uit de Nijl. Vanuit Luxor kun je met een koets of per fiets naar Karnak. Elke avond is er een indrukwekkende Sound & Light Show.

Luxor Museum

Het Luxor Museum ligt aan de Corniche el-Nil in het centrum van Luxor. Het is een klein maar modern museum, in de vorm van een kubus. Er is een prachtige uitgebreide collectie met voorwerpen en beelden uit graven en tempels uit de omgeving. Tentoongesteld worden o.a. voorwerpen uit het graf van Toetanchamon waaronder het vergulde hoofd van godin Hathor, een 2.5 m hoog, zeer gedetailleerd, beeld van Amenhotep III en 2 koninklijke mummies.

Museum van Mummificatie

Dit museum is niet al te groot maar laat het ingewikkelde proces van mummificeren zien. Er is uitleg over de techniek van het balsemen, er zijn instrumenten te zien die bij het mummificeren werden gebruikt, stoffen om het lichaam te behandelen en diverse voorwerpen die met de mummie "meereisden".Aan de Westoever (land der doden) ligt de necropool met graven van koningen, koninginnen en andere belangrijke mensen. Helaas zijn bijna alle graven leeggeroofd of vernield.

Vallei der Koningen "Biban al Muluk"

In de Vallei der Koningen zijn de farao's begraven. Tot nu toe zijn er 62 graftombes gevonden die zijn genummerd in de volgorde waarin ze ontdekt zijn. Er zijn ook nog ca. 400 priv graven. Met een toegangskaart mag je 3 graftombes bezoeken, voor het graf van Toetanchamon moet een apart kaartje gekocht worden. Fotograferen is niet toegestaan. Het is vooraf niet bekend welke graven open zijn omdat er nog regelmatig restauraties plaatsvinden. Het bekendste graf is het Graf van Toetanchamon (KV62) die als laatste in 1922 ontdekt is

Vallei der Koninginnen

In deze vallei liggen naast koninginnen ook hun kinderen begraven. In tegenstelling tot de graftombes van de farao's zijn deze vrij eenvoudig. In totaal zijn er 95 graven ontdekt waarvan het Graf van Koningin Nefertari (QV66) het mooiste en bekendste graf is. Het graf is echter niet toegankelijk.

Ramesseum - Dodentempel Ramses II

Ramses II was een zeer invloedrijke farao. Van de imponerende tempel is niet veel meer over. Er is nog weel een groot beeld van Ramses verspreid over het terrein en in stukken. Het beeld was ongeveer 17 m hoog en woog bijna 1.000 ton. De tientallen kinderen van Ramses liggen begraven op de naastgelegen begraafplaats.

Deir el-Bahari - Dodentempel van Hatshepsut

Hatshepsut (Hatsjepsut) was een vrouwelijke farao. De tempel is terrasvormig en gedeeltelijk in de rotsen gebouwd en is versierd met mooie schilderingen. Ondanks dat Hatshepsut een vrouw was werd ze altijd als man afgebeeld.

Kolossen van Memnon

Voor de ingang van de graftempel van Amenhotep III stonden de kolossen van Memnon. Van de tempel zelf is niet veel meer over maar er zijn nog wel 2 gigantische beelden van bijna 20 m hoog te zien, al zijn ze zwaar beschadigd.

Aswan

Aswan was een onbekend stadje waar graniet werd gedolven. Het is de meest zuidelijk gelegen stad in Egypte. Tegenwoordig is het een echte toeristenplaats met veel bezienswaardigheden en een ontspannen sfeer. In de Sharia el Souk worden naast ambachtelijke produkten (manden, houtsnijwerk), souvenirs en kruiden en specerijen, produkten verkocht die alleen in Aswan te verkrijgen zijn. Je kunt over de Corniche lopen, een 7 km lange boulevard of per Calche (koets) Aswan gaan verkennen. Agatha Christie schreef een groot deel van haar beroemde boek "Death on the Nile" in het Old Cataract Hotel. Aswan is een aangename stad om tijdens de reis te verblijven.

Aswandam - Oude dam

De eerste Aswandam werd gebouwd in 1899 en in 1902 was de dam klaar. De dam is 2.140 m lang en 41 m hoog. Na verloop van tijd bleek de dam niet meer te voldoen en moest er een nieuwe dam gebouwd worden.
Aswandam - Nieuwe dam "Sadd el-Ali"
De nieuwe Aswandam, ook wel Hoge dam genoemd, is de nationale trots van Egypte. In 1960 werd met de bouw begonnen en in 1971 was de dam klaar. De stuwdam is 3.830 m lang, 111 m hoog en 980 m breed. De Aswandam houdt de stand van het Nijlwater onder kontrole maar wekt ook voor bijna heel Egypte elektriciteit op. Vanaf de dam heb je een schitterend uitzicht op het Nassermeer en de Nijl.

Lake Nasser (Buhayrat Nasir)

Het Nassermeer is het grootste kunstmatige meer ter wereld. Het is ontstaan nadat de stuwdam klaar was. Het Nassermeer is genoemd naar president Nasser. Het meer is 180 m diep, bijna 550 km lang en op het breedste punt 35 km. De meeste cruiseschepen varen tijdens een Nijlcruise over het Nassermeer langs de Nubische tempels.

Onvoltooide obelisk

Ten zuiden van Aswan ligt een bijna voltooide obelisk van bijna 42 m lang en 4.5 m breed. Toen de obelisk bijna klaar was bleek er een scheur in te zitten en heeft men er niet meer aan gewerkt. Deze obelisk is vooraal belangrijk voor archeologen omdat te zien is hoe de oude Egyptenaren te werk gingen.

Elephantine eiland (Aswan Island)

Dit is het grootste eiland van Aswan en tevens oudst bewoonde deel. Eeuwenlang werd hier in ivoor gehandeld. Elephantine eiland is een groen eiland waarop 3 Nubische dorpen liggen. Verder zijn er nog bezienswaardigheden zoals de tempel van Khnum, de Nilometer, het Museum, de Kalabsha tempel en de Satis tempel.

Kitchener's Island (Bloemeneiland)

De Engelse consul-generaal Lord Kitchener kreeg dit eiland cadeau. Toen hij hier is gaan wonen heeft hij een mooie botanische tuin aangelegd. Er zijn bomen en planten van over de hele wereld te zien maar ook veel vogels. In mei staat bijna alles in bloei. Het eiland is met de ferry te bereiken.

Nubisch Museum

NubiŰ was het gebied tussen Aswan en Noord-Soedan maar door de aanleg van de Aswan dam moesten de bewoners verhuizen. Het Nubisch Museum is opgericht ter herinnering aan NubiŰ en haar voormalige bewoners. In het museum staat een metershoog beeld van Ramses II. Rond het museum liggen mooie tuinen met palmbomen, planten, kanalen, fonteinen en kleine watervallen.

Agilka Island - Philae Island

Op Agilka eiland staat de herbouwde Tempel van Philae, ter ere van godin Isis. Nadat het vorige Philae eiland was ondergelopen zijn niet alleen deze tempel maar ook andere monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd verplaatst naar Agilka eiland.

Abu Simbel

Abu Simbel ligt ca. 280 km ten zuiden van Aswan en wordt wel het mooiste tempelcomplex in Egypte genoemd. Het bestaat uit 2 tempels die voor farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari zijn gebouwd. Vanwege de aanleg van de dam zijn de tempels 60 m hoger herbouwd. Voor de ingang staan 4 Ramses beelden. Het complex wordt vaak aangedaan als onderdeel van een Nijlcruise. 's Avonds is er een indrukwekkende Sound and Light show.

Sina´

De Sina´ is het schiereiland van Egypte en grenst in het oosten aan IsraŰl. Sinds 1982 heeft Egypte weer zeggenschap over Sina´. Egypte hoort nog bij Afrika maar het schiereiland hoort bij AziŰ. Het noorden is vrij vlak en woestijnachtig maar hoe zuidelijker je komt hoe bergachtiger het wordt. Er liggen 2 hoge bergen nl. de Jebel Katarina en de Jebel Sina´. In het zuiden liggen rustige stranden. Aan de golf van Aqaba kun je heerlijk duiken en snorkelen bij de vele koraalriffen (zie badplaatsen). In de Sina´ woestijn kun je een squad safari of kamelenrit doen.

Mount Sina´ (Jebel Musa)

DeMount Sina´ wordt ook wel Mozesberg genoemd en is 2.285 m hoog. Volgens overlevering ontving Mozes hier de 10 geboden. De berg is daarom heilig verklaard en trekt veel pelgrims. Je kunt naar de top wandelen, via een trap van ongeveer 3.750 treden waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht. De berg wordt zowel 's middags beklommen om de zonsondergang of 's nachts om de zonsopgang te zien. Boven op de berg is het heerlijk koel. Een bezoek aan deze berg wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het Katharinaklooster.

Catharinaberg (Jebel Katarina)

De Catharinaberg, ook wel Jebel al-Deir (berg van het klooster) genoemd, is met 2.642 m de hoogste berg van Egypte. Ook hier kun je naar de top wandelen. Op de toppen ligt sneeuw. Voor wie denkt dat het te zwaar is om te wandelen, kan net voorbij het klooster een kameel huren.

Katharinaklooster (St. Catharinaklooster)

Aan de voet van de Sina´ berg ligt het ommuurde Katharinaklooster. Het stamt uit de 6e eeuw en is een van de oudste kloosters ter wereld. Het Grieks-Orthodoxe klooster wordt bewoond door Griekse monniken en is van groot belang voor zowel Christenen als Joden. Er zijn waardevolle manuscripten en iconen gevonden. Te zien zijn o.a. de kerk, de doornstruik, het museum en het knekelhuis. Het klooster wordt jaarlijks zeer druk bezocht en heeft een gastenverblijf. Sinds 2002 staat het Katharinaklooster op de Werelderfgoedlijst.

Sina´ woestijn

Trektochten door de prachtige Sina´ woestijn worden steeds populairder. Je ontmoet de Bedoe´enen die hier al eeuwenlang leven, samen met hun geiten en schapen, bij de oases. Zij vergezellen met hun kamelen de meerdaagse trektochten. Slapen gebeurt onder een heldere sterrenhemel. Een hele belevenis.

Hurghada

Tussen de Rode Zee en de Arabische woestijn ligt de populaire toeristenplaats Hurghada. Het is van een klein vissersdorpje uitgegroeid tot een druk bezochte badplaats vanwege de schitterende koraalriffen. Hurghada heeft mooie zandstranden en biedt alle soorten watersporten, er zijn winkels, restaurants en bars en er is een uitgebreid nachtleven. De vele luxe hotels staan dicht bij het strand. Langs de kilometers lange kust liggen prachtige koraalriffen waar mooi gekleurde vissen zwemmen. De Rode Zee is zeer helder en de temperatuur van het zeewater is bijna het hele jaar door aangenaam. Er zijn volop mogelijkheden om te snorkelen en te duiken. Vanuit Hurghada kunnen excursies gemaakt naar de tempelcomplexen van Luxor en Karnak of naar de piramides van Ca´ro. Voor meer actie is een boottocht naar de eilandjes voor de kust mogelijk of een bezoek aan de Arabische woestijn waar je een kameeltocht, jeepsafari of een heteluchtballonvaart kunt doen. Hurghada is een ideale vakantiebestemming voor zowel snorkelaars als duikers maar ook voor wie gewoon van de zon, zee en het strand wil genieten.

Sharm el-Sheikh

Het schiereiland Sina´ is woestijnachtig maar heeft wel een kuststrook met prachtige zandstranden. De bekendste vakantieplaats is Sharm el-Sheikh dat in de uiterste zuidpunt ligt tussen de Sina´ woestijn en de Golf van Aqaba. Het is een mondaine en levendige badplaats met parelwitte zandstranden, een gezellige boulevard met terrasjes, een jachthaven, bars en restaurants, een uitstekend nachtleven en diverse watersportmogelijkheden. Rond Sharm el-Sheikh liggen prachtige koraalriffen en diverse wrakken. De Blue Hole bij Dahab is een van de bekendste duiklokaties. In het beschermde Ras Mohammed National Park kun je duiken in een van de mooiste koraalriffen ter wereld. Vanuit Sharm el-Sheikh kunnen excursies gemaakt worden naar het Katarina klooster of de Mount Sina´. Andere opties zijn een woestijntocht in de Sina´ of bekijk de onderwaterwereld vanuit de Aquascope onderzeeŰr. Sharm el-Sheikh is een geweldige vakantiebestemming voor zowel duikers als snorkelaars maar ook voor wie van strand, zon en zee wil genieten.

Nijlcruise

Er zijn verschillende manieren om over de wereldberoemde rivier de Nijl te varen.

Met een Nijlcruise

Een Nijlcruise vindt plaats met een cruiseschip. Dit is een varend hotel met over het algemeen een restaurant, bar, zonnedek en zwembad. De luxe op een schip varieert van eenvoudig tot superluxe 5*. De maaltijden zijn op basis van halfpension of volpension. Vooraf is de route bekend. Onderweg wordt aangelegd bij belangrijke bezienswaardigheden maar het is ook altijd mogelijk om excursies bij te boeken. Het cruiseschip vaart van Luxor naar Aswan en v.v. Er varen meer dan 240 cruiseschepen op de Nijl dus er is een ruime keuze. Een Nijlcruise wordt vaak verlengd met een strandvakantie.

Op een felucca

Een felucca is een traditionele zeilboot, waar al eeuwenlang mee op de Nijl wordt gevaren. Een felucca is minder luxe dan een cruiseschip maar het verblijf is meer ontspannen. Je gaat in Aswan aan boord. Een tocht met een felucca varieert van 3 uur tot meerdere dagen. Slapen gebeurt op het open dek en de bemanning bereidt de maaltijden.

Op een Dahabiya

Een zeer luxe cruise is met een Dahabiya. Dit is een houten rivierzeilschip dat in koloniale stijl is gebouwd. Het is meer exclusief want er kunnen maximaal 12 passagiers meevaren. Er hangt wel een flink prijskaartje aan maar het is voor de liefhebbers een ultieme cruise.

Klimaat

Egypte heeft een woestijnklimaat met uitzondering van de noordkust waar een mediterraan klimaat heerst met milde zomers en winters. Het het hele jaar door valt er weinig regen en er is bijna altijd een strakblauwe lucht. Er zijn grote temperatuurverschillen tussen de zomer en winter, het noorden en zuiden en dag en nacht. De Khamsin (hete zandstormen) waait in het voorjaar. De zomer in Egypte loopt van mei t/m oktober en de winter van november t/m april. In de winter heeft de zee nog steeds een aangename temperatuur.Noord Egypte: gemiddeld van 18░C in januari tot 34░C in juli, 's winters koel
Zuid Egypte: gemiddeld 22░C in januari tot 41░C in juli, 's winters aangenaam mild, zonnig, 's avonds en 's nachts koud
Kust: in de zomer aangenamer dan het binnenland vanwege de verkoelende zee, vaak staat er een harde wind, 's avonds koelt het flink af met name in de wintermaanden
Woestijn: overdag extreem heet tot 45░C, 's avonds en 's nachts koud, 's winters soms temperaturen onder het vriespunt
Bergen: overdag koel, 's avonds en 's nachts koud, 's winters sneeuw in het Sina´ gebergte

Beste reistijd

Egypte kan het hele jaar bezocht worden. In de zomer kan het extreem heet worden, vooral rond Luxor en Aswan maar aan de Rode Zee en in de bergen is het dan altijd wel koeler.

Strandvakantie: hele jaar, september t/m mei is het aangenaamst

Actieve vakantie: november t/m april

Algemene info

Egypte is in handen geweest van de Perzen, Grieken en Romeinen en als laatste de Britten tot 1922. Het overgrote deel van de Egyptenaren is Moslim, er zijn dan ook veel gedecoreerde moskeeŰn maar dankzij de Kopten ook diverse Byzantijnse kerken.De Egyptische keuken is Midden-Oosters en een mix van Turks, Grieks, Italiaans, Engels en Frans. De gerechten bestaan vaak uit aubergine, kikkererwten of bonen en rundvlees, kip, lamsvlees of verse vis. Varkensvlees komt weinig voor omdat het merendeel van de bevolking Islamitisch is. De nagerechten zijn vaak heel zoet. Er zijn zowel fastfoodrestaurants als diverse westerse eetgelegenheden te vinden. In Egypte wordt voor elke dienst een fooi (Bakshish) verlangd. Kamelenmarkten zijn te vinden in Birqash, Daraw en El Shalateen.Er zijn diverse gerechten die je in Egypte kunt tegenkomen zoals Foul(ontbijt van bruine bonen, kruiden, knoflook, citroensap), Baba ghanoush (geroosterde aubergine, ui, knoflook, citroensap), Falafel (balletjes gekruide, gepureerde en gefrituurde kikkererwten), Fatir (pannekoek/pizza met hartig of zoet beleg), Hama Mahshi (gevulde duif), Kushari (pasta, rijst, linzen, ui, tomatensaus, knoflook) en Om-ali (dessert van bladerdeeg, room, noten, rozijnen en kokos).

Geografie

Egypte ligt in Noord-Afrika en wordt omringd door de Middellandse Zee in het noorden, de Gazastrook en IsraŰl in het Noord-oosten, De Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en LibiŰ in het westen. Het Sina´ schiereiland hoort officieel bij AziŰ en wordt door het Suez kanaal van Egypte gescheiden. In de Sina´ zijn de hoogste bergtoppen van Egypte te vinden nl. in het Sina´-gebergte.

Een groot deel van Egypte bestaat uit grote zandvlaktes en rotsen waardoor de vruchtbare Nijlvallei een opvallend verschil maakt.Egypte is te verdelen in 3 gebieden.
 1. De woestijn: 94% van het land, nagenoeg onbewoonbaar, er zijn oasen en wadi's (rivierdal), vooral een gebied voor avonturiers, er is een variatie van zand, steensoorten, kleuren, vormen en fossielen
 2. De Nijl en Nijlvallei: de Nijl loopt al eeuwenlang door de woestijnen, het is de belangrijkste levensader, de meeste plaatsen liggen rond de Nijl en de Nijldelta
 3. De Rode Zee: hele jaar aangename zeetemperatuur, koraalriffen voor de kust, ideaal om te snorkelen, duiken of te surfen

Woestijn: Arabische (Oostelijke) woestijn, Libische (Westelijke) woestijn (ca. 60%), Sina´ woestijn
Meer: Lake Nasser stuwmeer (5.250km)
Waterval:Wadi el-Rayan (2-4 m hoog)
Rivier: de Nijl (ca. 1.250 km in Egypte)
Laagste punt: Qattara Depressie (-133 m)
Hoogste punt: Jabal Katrina (2.629 m)

Egypte is opgedeeld in 29 gouvernementen (Muhāfazāt).

Oppervlakte: 1.001.450 km (ca. 24x Nederland)
Aantal inwoners: ca. 80 miljoen
Hoofdstad: Ca´ro
Bevolking: Egyptenaren (mix uit het Midden-Oosten, Afrika en het Middellandse Zeegebied), NubiŰrs (meest Afrikaans, leven in het zuiden), Bedoe´enen (leven in tenten in de woestijn)
Taal: Egyptisch Arabisch (officieel)
Staatsvorm: Republiek (Arabische Republiek van Egypte)
Valuta: Egyptische Pond (EGP)

Tijdverschil

In onze zomer 1 uur later, in onze winter 1 uur later. De zomertijd in Egypte gaat eind april in en eindigt eind september waardoor er dan geen tijdverschil is.

Reisdocumenten

Om Egypte in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 2 maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Een visum is verplicht.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.Op vakantie naar Egypte? Kijk voor de mooiste reizen tegen de mooiste prijzen op rondreizen Egypte

Kies uit een Nijlcruise, rondreis, familiereis, groepsreis, strandvakantie, singlereis, kameelsafari, autorondreis, individuele rondreis, cultuurvakantie of accommodatie.