Untitled Document
HomeContactNieuwsbrief
Amerika

NAMIBIň "woestijnland" maar ook avontuurlijk vakantieland

Rondreizen NamibiŽ | Landeninformatie | Reisgidsen | Landkaarten |
NamibiŽ is het dunst bevolkte land van Afrika en een land vol prachtige contrasten. Het adembenemende landschap bestaat uit een ruige kustlijn, uitgestrekte woestijnen, prachtige wildparken, bergen, eindeloze vlaktes, ruige wildernis en een oneindige horizon. NamibiŽ is wat minder bekend en trekt minder vakantiegangers dan andere safarilanden maar is daarom zeker niet minder interessant. Het biedt prachtige flora en fauna en er zijn diverse stammen en culturen om te ontdekken. NamibiŽ is een geweldige vakantiebestemming voor liefhebbers van natuur, stilte, cultuur en wilde dieren. Voor fotografen is het helemaal geweldig vanwege de contrasten, heldere kleuren en unieke landschappen.Je kunt op verschillende manieren een vakantie in NamibiŽ doorbrengen. Wil je in eigen tempo rondreizen dan kun je een auto of camper huren of een individuele reis boeken. Vanwege de goede wegen is NamibiŽ namelijk een perfekt land om zelf met een auto of camper in eigen tempo door te reizen. Omdat het land zo enorm groot is leg je aanzienlijke afstanden af en kan het zelfs voorkomen dat je tientallen kilometers niemand tegenkomt. Een ander belangrijk voordeel is dat het een ideaal land is voor gezinnen met kinderen. Wie meer georganiseerd wil reizen kan kiezen uit groepsreizen of familiereizen met speciale aandacht (zoals reistempo) voor de kinderen.Begin de reis in Windhoek en eet een Duitse maaltijd of drink een Duits biertje, wandel door de indrukwekkende Fish River Canyon met zijn vele kokerbomen, maak een gamedrive in het Namib-Naukluft NP, proef versgebakken appeltaart in Solitaire, maak een ballonvaart over de rode zandduinen van Sossusvlei, slaap onder ontzettend heldere sterrenhemels in de Namib woestijn, zie bij Cape Cross een kolonie van meer dan 100.000 pelsrobben, zie de scheepswrakken aan de verlaten Skeleton Coast, wandel door Damaraland met zijn zeldzame woestijnolifanten, maak kennis met het trotse Himba volk, zie het overvloedige wild bij de Etosha Pan hun dorst lessen, spot schitterende vogels in de waterrijke Caprivi Strip, bezoek de cheeta's en jachtluipaarden in Otjiwarango en ontspan in een luxe safaritent of sfeervolle lodge.Door de grote afstanden is het niet te doen om alle hoogtepunten in een vakantie te zien. Dit geeft alleen maar meer reden om nog eens naar dit geweldige land terug te keren!Een vakantie in NamibiŽ zal ongetwijfeld een onvergetelijke indruk achterlaten. Het is een ideale vakantie bestemming voor een rondreis,groepsreis,familiereis,individuele rondreis,safari,autorondreis,singlereis,kampeerreis, paardsafari enstartpakket.

Windhoek "het hart van NamibiŽ"

Windhoek is de hoofdstad en ligt centraal in NamibiŽ op 1.660 m hoogte in een mooie vallei. Het is een multiculturele stad met veel winkels, caf's en restaurants. Op Indepence Avenue kun je naar hartelust winkelen of heerlijk op een terrasje zitten. Het koloniale Duitse verleden is nog te zien aan de Duitse architectuur, cultuur en taal. Er zijn diverse Duitse restaurants waar je traditioneel Duits kunt eten en een Duits biertje kunt drinken. En ook al is Engels de officiŽle taal, je kunt bijna overal met Duits terecht. In de stad zie je een combinatie van moderne architectuur met Duitse koloniale architectuur en voor Afrikaanse begrippen is het een zeer schone stad. Voor veel mensen is Windhoek niet meer dan een startpunt van de reis. Voor degenen die meer tijd hebben kan er het een en ander bezocht worden, de stad is zeer overzichtelijk ingedeeld.  • The Old Brewery: dit was ooit een grote bierbrouwerij maar er is nu een grote Craft Market in gevestigd waar tientallen souvenirs te koop zijn
  • Katatura: onder begeleiding van een gids kan een bezoek gebracht worden aan dit township, hier wonen de meeste inwoners van Windhoek, op de Soweto markt wordt van alles en nog wat verkocht
  • Tintenpalast: vroeger de zetel van het Duitse bewind, tegenwoordig parlementsgebouwen
  • Christuskirche: uit 1896, zandstenen Duits Lutherse kerk, ligt op een heuvel
  • Alte Feste: fort, oudste gebouw van Windhoek, voormalig hoofdkwartier van de Duitse legereenheid, tegenwoordig Namibia's Nationaal Museum dat de geschiedenis toont van het koloniale verleden

Otjiwarongo

De plaats Otjiwarongo ligt tussen Windhoek en Etosha NP. Hier kun je op de Okonjima Guest Farm The AfriCat Foundation bezoeken. Deze organisatie is in 1991 opgericht ter bescherming van de cheeta. AfriCat doet onderzoek, geeft voorlichting en vangt gewonde dieren op. NamibiŽ heeft de grootste cheeta populatie ter wereld. Naast cheeta's worden ook luipaarden, leeuwen, caracals, hyena's en wilde honden opgevangen. Het streven van The AfriCat Foundation is om de cheeta's terug te zetten in het wild maar als ze wees of tam zijn of te grote verwondingen hebben is dit niet altijd mogelijk. Rond de farm kun je wandelen en vogels spotten.

Nationale Parken NamibiŽ

Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op een na grootste canyon ter wereld. Al miljoenen jaren stroomt de 650 km lange Fish River door deze canyon. De kloof is 160 km lang, 27 km breed en ca. 550 m diep. Er zijn diverse uitkijkpunten waar je naar toe kunt wandelen. Vanaf de rand heb je, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang, prachtige uitzichten. De Fish River Canyon en het aangrenzende Richtersveld National Park in Zuid-Afrika maken deel uit van het |Ai-|Ais/Richtersveld Transfrontier Park waardoor het n groot gebied is waar dieren vrij kunnen migreren. De omgeving is een populaire wandelbestemming. De canyon begint bij Seeheim en eindigt bij Ai-Ais waar je kunt ontspannen in de warmwaterbronnen van de Ai-Ais Hot Springs.Namib-Naukluft National Park

Het Namib-Naukluft NP is het grootste Nationale Park van NamibiŽ. Het heeft een een oppervlakte van 49.768 km en grenst aan de Atlantische Oceaan. Het park bestaat o.a. uit de Namib woestijn, het ruige Naukluft gebergte met een top tot 1.949 m, zandduinen en ravijnen. De mooie bezienswaardigheden waaronder de Skeleton Coast, Sesriem, Swakopmund, Cape Cross en de zandduinen van Sossusvlei trekken veel toeristen. Een groot gedeelte van het park is niet toegankelijk. De Namib woestijn is een van de droogste woestijnen ter wereld. De kuddes bergzebra's, gemsbokken en springbokken hebben zich echter goed aangepast. Ook is in het park de prehistorische Welwitschia plant te zien.

Skeleton Coast

De Skeleton Coast ligt in het noorden van het Namib-Naukluft NP. De naam is te danken aan de vele schepen die hier vastliepen vanwege de dichte mist en hevige stormen. Aan de verlaten kustlijn liggen skeletresten en scheepswrakken, het staat daarom bekend als de grootste scheepsbegraafplaats ter wereld. Het klimaat van de Skeleton Coast is zeer divers; vaak hangt er een dichte mist waardoor het in kombinatie met de zeewind zeer koud kan zijn terwijl het in de aangrenzende woestijn zeer heet kan zijn. Zowel de Himba's als de dieren (olifant, leeuw, zwarte neushoorn en giraffe) en planten hebben zich aan de leefomstandigheden van dit ruige gebied aangepast.

Etosha NP "plaats van het droge water" en "grote witte vlakte"

In het uiterste noorden van NamibiŽ ligt het Etosha National Park. Het is een van de bekendste, mooiste en grootste (22.270 km) parken van Afrika. Dit heeft Etosha vooral te danken aan de grote hoeveelheden wild en de fascinerende Etosha Pan; een immense zoutpan van bijna 5.000 km. Het park is een waar paradijs met meer dan 100 diersoorten en ruim 340 vogelsoorten. Tijdens een vakantie in NamibiŽ mag een bezoek aan Etosha dan ook niet ontbreken. In Etosha komt de zeer zeldzame black-faced impala voor en de olifanten staan bekend als de grootste in Afrika (tot 4 m). Daarnaast zijn er meer dan 2.000 olifanten, 6.000 zebra's, 2.500 giraffen, 300 neushoorn, 250 leeuwen, minstens 20.000 springbokken in grote kuddes, cheeta's, luipaarden en gnoes. Vooral rondom de diverse bronnen en waterdrinkplaatsen zijn veel dieren en schitterende vogels te zien.

Caprivi Strip

De Caprivi Strip is een smalle landstrook van ca. 400 km lang, ingeklemd tussen Angola, Zambia en Botswana. Dankzij de vele regen en een aantal grote rivieren, is dit het natste en meest vruchtbare gebied van NamibiŽ. De grote hoeveelheid water trekt niet alleen veel verschillende dieren maar ook veel vogels. Er zijn ca. 400 soorten vogels te bewonderen. De dichte vegetatie zorgt er wel voor dat de dieren soms moeilijk te spotten zijn. In de Caprivi Strip zijn 4 nationale parken waar het wild beschermd wordt omdat er in het verleden heel veel gestroopt is. Inmiddels is de populatie weer redelijk hersteld. De grote kuddes olifanten kunnen zich vrij heen en weer bewegen tussen NamibiŽ en de omliggende landen. Een 4WD auto is aan te bevelen.

Klimaat

NamibiŽ heeft een woestijnklimaat. Het kent 2 jaargetijden nl. zomer en winter. Over het algemeen is het is bijna altijd warm en droog en er valt zelden regen op het noorden (Caprivi) na. Aan de kust van de Namib woestijn is het vanwege de koude Benguela stroom bijna het hele jaar koel, vochtig en droog en hangt er een dikke mist.

Winter (mei - september): in de winter vallen er overdag korte maar hevige buien. De temperaturen in het binnenland variŽren overdag van 18įC-25įC maar in het noorden kan de temperatuur hoog oplopen. 's Nachts kan de temperatuur beneden het vriespunt dalen en is er kans op mist en vorst aan de grond.

Zomer (oktober - april): in de zomer is het overdag zonnig met aangename temperaturen tussen 20įC-34įC. In het uiterste noorden en zuiden kunnen de temperaturen tot boven de 40įC komen. 's Nachts koelt het af.Beste reistijd

NamibiŽ kan, mede vanwege het aangename klimaat, het hele jaar door bezocht worden. De beste reisperiode is in het droge seizoen van april tot september.

Mei - september: winter, droog seizoen, veel dieren bij de waterdrinkplaatsen

Oktober - april: zomer, regenseizoen, tussen december en februari zeer heet en vochtig (noorden zelfs tot 80%)

Algemene info

De naam NamibiŽ is afgeleid van de Namib Desert, de oudste woestijn ter wereld. NamibiŽ werd in 1884 een Duitse kolonie en in 1920 bezette Zuid-Afrika het gebied. Pas op 21 maart 1990 werd NamibiŽ onafhankelijk. Dr. Sam Nujoma werd de eerste president van het land. Sindsdien is "One Namibia - one Nation" ofwel "een NamibiŽ - een natie" het motto van de regering. Het is een veilig en stabiel land met zeer vriendelijke bewoners.In het hele land is de invloed van de Duitse koloniale overheersing nog te zien en te merken. Zo zijn er, met name in het zuiden, Duitse plaatsnamen zoals Swakopmund, LŁderitz, Rostock, Wilhelmstal, Hochfeld en de Brandberg met de Knigstein top. Verder aan de taal, gebouwen, reclameborden, winkels, menukaarten en heteten zoals Wiener Schnitzel,Schwarzwšlder Kirschtorte, Sachertorte, SauerkrautenZebra in Preisselbeer-Pfeffersauce mit Kroketten.Žleven diverse culturen vredig naast elkaar. Het merendeel van de bevolking is Christen (90%), daarnaast zijn er inheemse geloven. De bevolkingsgroepen bestaan o.a. uit Owambo (grootste stam, agrariŽrs), Kavango, Caprivians, Herero (opvallende klederdracht), Himba (nomaden), Nama, Damara, San (bosjesmannen), Rehoboth Basters (afstammelingen Khoi Khoi en Afrikaners), Coloureds en Whites (Europeanen). De bekendste zijn echter de San, de Herero nomaden en de roodgekleurde Himba, die bezocht kunnen worden.

Geografie

NamibiŽ ligt in het zuiden van Afrika en aan de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het aan Angola en Zambia, in het oosten aan Botswana en in het zuidoosten aan Zuid-Afrika. NamibiŽ kent verschillende biomen, zoals halfwoestijn, woestijn, savanne en wetland. Het land is te verdelen in 4 geografische regio's:  1. De Namib: deze woestijnstrook langs de Atlantische kust loopt van Angola tot het noorden van Zuid-Afrika. De kust bestaat uit woestijn, uitgestrekte, droge zandvlaktes en grote rode zandduinen. Er is weinig vegetatie en er hangt vaak een dikke mist. Het is verdeeld in de Skeleton Coast (noorden) met de vele scheepswrakken en de Diamond Coast (zuiden) waar tegenwoordig vooral diamantmijnen te vinden zijn.

  2. Central Plateau: de centrale hooglanden bestaat uit een plateau dat in hoogte varieert van 1.000-2.000 meter. Het bestaat voornamelijk uit halfwoestijn en savanne. Hier zijn de meeste plaatsen te vinden waaronder Windhoek in het midden. In het noordelijk deel ligt het Waterberg Plateau en in het zuidelijke deel de Fish River Canyon.  3. Etosha Pan (noord): het gebied bestaat uit grote, lege zoutmeren, dicht mopane bos en laag struikgewas. De Etosha Pan is het grootste zoutmeer. Tijdens de regentijd vullen de lege pannen zich met water. Dit trekt grote kuddes dieren. De Etosha pan maakt onderdeel uit van het Etosha National Park.  4. Caprivi Strip (noordoosten): deze strook is vlak met bossen en dichte struiken. Hier valt de meeste regen waardoor rivieren en moerassen gevuld worden. Dit gebied is de meest vruchtbare regio van NamibiŽ. In de strook liggen diverse wildparken.
Watervallen: Ruacana Falls (120 m hoog, 700 m breed) en Epupa Falls (60 m hoog, 1.5 km breed)

Langste rivier: Fish River (650 km)

Hoogste punt: Knigstein (2.573 m), Brandberg in Damaraland

Laagste punt: langs de kust van de Atlantische OceaanEr zijn 13 districten: Caprivi, Erongo, Hardap, Karas, Khomas, Kunene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa Oppervlakte: 824.292 km2 (ca. 20x Nederland)Aantal inwoners: ca. 2,2 miljoen

Hoofdstad: Windhoek

Taal: Engels (officieel), Afrikaans, Duits, inheems

Staatsvorm: republiek

Valuta: Namibische Dollar (NAD, N$)

Tijdverschil

Tijdverschil: in onze zomer geen, in onze winter 1 uur later

Reisdocumenten

Om NamibiŽ in te komen heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit NamibiŽ nog minimaal 6 maanden geldig is en 2 lege pagina's bevat. Een visum is bij een verblijf korter dan 3 maanden niet nodig.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.Op vakantie naar NamibiŽ? Kijk voor de mooiste reizen tegen de mooiste prijzen op rondreizen NamibiŽ

Kies uit een rondreis, familiereis, groepsreis, individuele rondreis, singlereis, safari, autorondreis, kampeersafari, accommodatie of startpakket.