Untitled Document
HomeContactNieuwsbrief
Landen Afrika
Info Botswana
Reizen Botswana

Botswana, exclusief vakantieland

Landeninformatie | Reisgidsen | Landkaarten |

Botswana is een zeer stabiel safariland en tevens een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Afrika. Het land is dunbevolkt en de mensen zijn zeer vriendelijk. Mede door de diamantproduktie is het tevens een zeer welvarend land. Botswana is ook een land van contrasten; de uitgestrekte zandvlakten van de Kalahari woestijn, de unieke waterrijke Okavango Delta en de zoutpannen van Makgadikgadi. De regering van Botswana heeft natuurbehoud hoog in het vaandel staan. Vandaar dat er hoge toegangsprijzen voor de parken zijn. Daarnaast zijn er luxe accommodaties waardoor Botswana een exclusieve vakantiebestemming is maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Het merendeel van het land is nog onaangetast en de prachtige wildparken zijn nog vol grote concentraties gevarieerd wild doordat er weinig gestroopt wordt. De parken in Botswana horen dan ook tot de beste van Afrika. De bekendste parken zijn Chobe National Park en het Moremi Game Reserve waar je tientallen game drives kunt maken. Tijdens fantastische safari's kun je overnachten in luxe lodges of in tented camps, vaak klein van opzet. Botswana is een vakantie bestemming met ongekende safarimogelijkheden en ideaal voor zowel natuurliefhebbers als vogelspotters. Van een (rond)reis in indrukwekkend Botswana zul je nog heel lang nagenieten. Een hele belevenis.

Begin de reis in het toeristische stadje Maun, de toegangspoort naar de Okovango Delta en het Moremi reservaat, verken de unieke Okavango Delta in een mokoro en zie prachtige vogels, maak een rondvlucht over de Okavango Delta en zie de vele dieren vanuit de lucht, bekijk het vierlandenpunt (Botswana, Zambia, Namibi en Zimbabwe) bij Kasane, de toegangspoort naar Chobe NP,

maak een bootsafari over het Chobe meer in het Chobe National Park met zijn enorme populatie olifanten en nijlpaarden, kampeer tussen de wilde dieren en geniet van een kampvuur onder de sterren, maak een gamedrive door het onaangetaste Moremi Game Reserve waar de meeste wilde honden te vinden zijn, kijk hoe tijdens de regentijd zwermen watervogels, duizenden flamingo's en grote groepen wild hun dorst lessen bij de eindeloze zoutpannen van Makgadikgadi Nxai Pans National Park, rij door hetCentral Kalahari Game Reserve en maak kennis met de San bevolking (bosjesmannen) door met ze te wandelen en te zien hoe zij nog traditioneel gebruik maken van de natuur, ga op safari in hetdroge Kgalagadi Transfrontier Park waar de Kalahari leeuw met zijn zwarte manen te zien is en maak hier een prachtige zonsopkomst of zonsondergang mee, een geweldige belevenis.Botswana is een ideale bestemming voor een actieve rondreis, avontuurlijke kampeersafari, individuele rondreis, groepsreis, natuurreis, kampeerrondreis, safari, autorondreis en hotelsafari.

Chobe National Park

Chobe National Park is het op een na grootste park van Botswana. Het heeft een oppervlakte van 10.566 km en het hele jaar door een overvloed aan wild. De meest voorkomende dieren zijn: buffel, cheeta, eland, giraffe, grootoorvos, impala, koedoe, roan antilope, sabelantilope, tsessebe, waterbok, wildebeest, wilde hond, wrattenzwijn en zebra. Een bijzondere en zeldzame antilopesoort die in Chobe te zien is, is de schuwe puku. In het Savuti gebied zijn grote groepen leeuwen en gevlekte hyena's te zien. Chobe is vooral bekend vanwege de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Het aantal olifanten wordt geschat op 120.000 en tijdens een game drive kom je ze dan ook regelmatig tegen. De vele olifanten brengen echter ook schade aan in het park: er blijft steeds minder bos over omdat er veel bomen worden ontdaan van hun schors of zelfs totaal omver geworpen. Een absolute aanrader is een bootsafari over de machtige Chobe rivier waarbij je talloze nijlpaarden, antilopen, krokodillen en prachtige vogels ziet.

Okavango Delta

De wereldberoemde Okavango Delta is een uniek en intrigerend gebied. Het gebied omvat 15.000 km en is daarmee het grootste binnenlandse deltasysteem ter wereld. De delta is alleen over het water of met een klein vliegtuig te bereiken. De bron begint bij de Okavango rivier in Angola die zich vervolgens een weg baant naar de Kalahari woestijn. Tussen november en maart wordt het gebied gevoedt met de rivier waardoor het verandert in eilandjes, moerassen, lagunes en kanalen. In deze maanden komen veel dieren naar de delta zoals buffel, cheeta, eland, gnoe, hartebeest, hyena, impala, kudu, krokodil, leeuw, lechwe, luipaard, neushoorn (Chief's Island), nijlpaard, olifant, roan antilope, tsessebe, wilde hond en zebra. Er zijn ook heel veel antilopensoorten waaronder de Lechwe en Sitatunga antilope en wel meer dan 400 vogelsoorten. Vooral een tocht in een mokoro door de Okavango Delta is een onvergetelijke ervaring.

Moremi Game Reserve

In het oostelijk deel van de Okavango Delta ligt het Moremi Game Reserve van 4.871 km. Het is een zeer uitgestrekt gebied en bestaat uit kanalen, lagunes, moeras, bossen maar ook droge savanne. Daardoor is Moremi een zeer afwisselend reservaat. Het Moremi reservaat is vernoemd naar Chief Moremi III. Er is een enorme variŽtiet aan dieren waaronder diverse antilopesoorten, buffel, cheeta, giraffe, hartebeest, hyena, impala, jakhals, leeuw, luipaard en red lechwe. Moremi is vooral bekend vanwege het Wilde Hond Beschermingsproject dat al sinds 1989 loopt. Van alle wilde honden die er zijn leeft ongeveer 30% in Moremi, er is dan ook een grote kans om ze te zien. In Moremi kun je prima vogels spotten, er zijn namelijk bijna 500 vogelsoorten.

Makgadikgadi Nxai Pans National Park

Makgadikgadi Pans Game Reserve en Nxai Pan National Park zijn in 1992 samengevoegd en hernoemd tot Makgadikgadi Nxai Pans National Park. In totaal is hierdoor een gebied van bijna 7.500 km ontstaan. Het park is heel uitgestrekt en verdeeld in 5 secties nl. Ntwetwe Pan, Makgadikgadi Pans, Baines' Baobabs, Nxai Pan en Kudiakam Pan. Het grootste deel van het jaar zijn de diverse zoutpannen opgedroogd en begroeid met acacia en baobab bomen. Wanneer tijdens de regentijd de zoutpannen zich vullen met water komen duizenden flamingo's, grote zwermen watervogels en grote groepen olifanten, gnoes, buffels en gemsbokken bij het water drinken. Daarnaast komen er ook nog eens honderden zebra's om hier hun jongen ter wereld te brengen tussen de vele, reeds geboren, springbokken. Dit is een geweldig gezicht. Overige dieren die hier voorkomen zijn bruine hyena, cheeta, eland, gemsbok, gevlekte hyena, giraffe, gnoe, grootoorvos, hartenbeest, impala, jakhals, kudu, leeuw, luipaard en struisvogel.

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve ligt in het hart van de Kalahari woestijn en centraal in Botswana. Het is het grootste reservaat van Botswana en heeft een oppervlakte van 52.800 km. De Kalahari Desert is een zeer afgezonderd gebied en tevens een van de moeilijkste plaatsen in Afrika om te leven. Het Kalahari reservaat is heel divers en bestaat uit uitgestrekte open vlaktes, zoutpannen, begroeide zandduinen, mopane bos en opgedroogde rivierbeddingen. Vanwege het weinige water en de zeer hoge temperaturen moeten zowel mens als dier zich aanpassen willen ze hier overleven. Al eeuwenlang leeft de oorspronkelijke San bevolking (bosjesmannen) hier hun traditionele leven al probeert de overheid ze buiten het reservaat te laten wonen om ze deel te laten nemen aan de "moderne" wereld. In de Kalahari vind je oneindige ruimte, wildernis en een ongekende rust. Wanneer er tegen het eind van het jaar eindelijk regen valt, veranderen de droge gebieden in graslanden die veel vogels en dieren trekken. De meest voorkomende dieren zijn cheeta, eland, gemsbok, giraffe, gnoe, hartenbeest, hyena, jakhals kudu, leeuw, luipaard, springbok, wildebeest, wilde hond en wrattenzwijn.

Khama Rhino Sanctuary

Het Khama Rhino Sanctuary is in1992 opgericht ter bescherming van de laatst overgebleven neushoorns. Het ligt in het oosten van Botswana in de buurt van Serowe. Momenteel zijn er ca. 31 witte en 3 zwarte neushoorns maar de aantallen wisselen nog wel eens. Je kunt hier een game drive maken waarbij je de neushoorns op enkele meters afstand kunt zien. Er zijn ook andere dieren waaronder giraffen, hartebeest, impala, wildebeest, wrattenzwijn en zebra.

Kgalagadi Transfrontier Park (KTP)

Het Gemsbok National Park (Botswana) en het Kalahari Gemsbok National Park (Zuid-Afrika) zijn in 2000 samengevoegd en hernoemd tot het Kgalagadi Transfrontier Park. Het is tevens het eerste Peace Park van Afrika. Door deze samenvoeging is een gebied ontstaan van 37.256 km waarvan ca. 28.000 km in Botswana en ca. 9.000 km in Zuid-Afrika ligt. De naam Kgalagadi komt uit de San taal en betekent vrij vertaald "plaats van dorst". Als je hier bent begrijp je waarom. Het park is semi-woestijn en bestaat uit kameeldoornbomen en rode zandduinen. Het gigantische gebied is niet omheind waardoor de dieren zich vrij kunnen bewegen. Ondanks het grote gebied zijn er nog diverse soorten dieren die hier kunnen leven zoals de caracal, cheeta, eland, gemsbok, giraffe, gnoe, hartenbeest, bruine hyena, gevlekte hyena, wilde hond, jakhals, kudu, luipaard, pangolin, springbok, steenbok, stokstaartjes, grootoorvos en wrattenzwijn. Het Kgalagadi Transfrontier Park is ook bekend vanwege de unieke Kalahari leeuw met zijn zwarte manen, ook wel "Koning van de Kalahari Desert" genoemd. Er zijn meer dan 250 vogelsoorten maar het park is vooral beroemd vanwege de zeer vele roofvogels.

Klimaat

Botswana heeft een subtropisch klimaat maar per regio zijn er wel verschillen. In het droge zuidwestelijke deel van het Kgalagadi gebied valt zeer weinig regen terwijl in het noordoostelijke deel van het Chobe gebied bijna 2,5 keer zoveel regen valt. Botswana kent verder 2 seizoenen, die omgekeerd aan Nederland zijn nl. het droge seizoen in de winter en het regenseizoen in de zomer.

Zomer: temperaturen van min. 15įC 's nachts tot 36įC overdag, in de woestijn kan het zelfs tot boven de 40įC komen.

Winter: temperaturen van 5įC 's nachts tot ca. 30įC overdag, zonnig met heldere luchten, koele nachten, in de woestijn kan de temperatuur tot onder het vriespunt komen.

Regenseizoen: november - maart, hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid, veel regen (met name januari en februari)

Droge seizoen: mei - september, warm en overwegend droogBeste reistijd

Botswana kan het het hele jaar bezocht worden. De beste reistijd is tussen april - oktober vanwege het weer en het spotten van de dieren die op zoek gaan naar water. Tijdens de regentijd kunnen sommige wegen minder begaanbaar zijn en zijn de dieren minder goed te zien vanwege de dichte bomen en struiken.

Algemene info

Botswana is ook een land van contrasten; aan de ene kant de centraal gelegen droge Kalahari Desert en aan de andere kant de unieke natte Okavango Delta. In de Kalahari woestijn leven nog steeds de eerste bewoners nl. de San bevolking, ook wel Bosjesmannen genoemd. Dit nomadenvolk leeft nog traditioneel, ze jagen regelmatig en houden hier hun vee. Hun aantal neemt wel steeds verder af mede door toedoen van de regering. Andere bevolkingsgroepen zijn Batswana (grootste groep, ca. 80%), Kalanga en Mbukushu.In de Kalahari woestijn liggen de Tsodilo Hills waar ongeveer 4.500 rotstekeningen te vinden zijn in een gebied van ca. 10 km. Er zijn 4 heuvels waarvan Female Hill (400 m) de hoogste is. Dit gebied is ontzettend belangrijk voor de San bevolking en het heeft zowel een religieuze als spirituele betekenis. Er is een museum en met een gids kun je verschillende wandelingen maken. Sinds 2001 staan de Tsodilo Hills op de Werelderfgoedlijst.

Geografie

Botswana wordt omringd door 4 landen: Zambia in het noordoosten, Zimbabwe in het oosten, Zuid-Afrika in het zuiden en NamibiŽ in het westen. Een bijzondere plaats is Kazungula, een vierlandenpunt op de Zambezi rivier waar NamibiŽ, Botswana, Zambia en Zimbabwe elkaar treffen. Botswana is een vrij vlak land met een gemiddelde hoogte van 1.100 m. De uitgestrekte Kalahari Desert bedekt een groot deel van het land. Het is hier zeer vlak op de Tsodilo Hills na. Daarnaast bestaat Botswana uit grasland, savanne, zoutpannen en zandduinen. In het noorden is het meeste water te vinden bij de Okavango Delta. Dit is tevens het groenste deel van het land. Rond Chobe zijn voornamelijk Mopane en Acacia bomen te vinden.

Er zijn 9 districten: North-West, Central, North-East, Kgatleng, South-East, Kweneng, Southern, Kgalagadi en Ghanzi.Meer: Lake Ngami
Rivieren: Chobe River, Okovango River, Zambezi River
Hoogste punt: 1.489 m Tsodilo Hills
Laagste punt: 513 m waar de Limpopo River en Shashe River bij elkaar komen
Oppervlakte: 581.730 km2 (ca. 14x Nederland)
Aantal inwoners: ca. 1,9 miljoen mensen
Hoofdstad: Gaborone
Taal: Engels (officieel) en Setswana (nationaal)
Staatsvorm: republiek
Valuta: Pula (BWP) onderverdeeld in 100 Thebe

Tijdverschil

Tijdverschil: in onze zomer geen, in onze winter 1 uur later

Reisdocumenten

Om Botswana in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Botswana en minimaal 1 lege pagina bevat. Een visum is niet nodig, een entry permit dat 30 dagen geldig is wel.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.Op vakantie naar Botswana? Kijk voor de mooiste reizen tegen de mooiste prijzen op rondreizen Botswana

Kies uit een actieve rondreis, kampeersafari, individuele rondreis, groepsreis,natuurreis,kampeerrondreis,safari,autoreis of hotelsafari.