Reizen Afrika
HomeContactNieuwsbrief
Reizen Afrika
Reizen Afrika
Reizen Afrika

Gambia "de ultieme, tropische winterzonbestemming"

Landeninformatie | Reisgidsen | Landkaarten |

Gambia ligt in West-Afrika en is het kleinste land van Afrika. Het ligt op slechts 6 uur vliegen van Amsterdam. Gambia is niet alleen de ultieme zonbestemming maar tevens een ideale winterzonbestemming. Langs de kust liggen prachtige, lange palmomzoomde zandstranden. Het wordt ook wel de "Smiling Coast of Africa" genoemd.

Mede dankzij het aangename subtropisch klimaat, is Gambia het meest bezochte vakantieland van West-Afrika. Het trekt elk jaar steeds meer vakantiegangers die jaarlijks terugkeren. Niet zo verwonderlijk want het land biedt een relaxte sfeer, swingende Afrikaanse cultuur, schitterende natuur en een prachtig binnenland. Er zijn 6 nationale parken en reservaten. De meest populaire plaatsen zijn Bakau en Banjul en de kuststrook Serrekunda Coast die bestaat uit de plaatsen Bijilo, Brufut, Fajara, Kololi en Kotu. Hier vindt je eenvoudige accommodaties tot luxe en moderne vakantie strandresorts, restaurants, uitgaansgelegenheden en casino's, dus voor elk wat wils.

Gambia heeft geen grote wildpopulatie maar is vooral bekend als vogelparadijs met ca. 550 soorten vogels. Ga mee met een vogelsafari en ontdek honderden schitterende vogels. Ook zijn er veel watersportmogelijkheden zoals kneeboarding, sportvissen, windsurfen, jetskiŽn, tuberiding, waterskiŽn en diepzeevissen. Op de Gambia River kun je tijdens een boottocht o.a. op zoek naar dolfijnen (en tevens krokodillen en nijlpaarden zien). Ook veel andere activiteiten en excursies zijn mogelijk b.v. met een quad over het strand, kameelsafari, paardrijden langs de kust, tennissen, golfen of huur een fiets en ontdek de schoonheid van dit veelzijdige land.

Voor wie houdt van zon, zee, strand, natuur en cultuur zal in Gambia een fantastische vakantie hebben. De zeer vriendelijke bevolking en het typische Afrikaanse savannelandschap met baobab bomen, zorgen ervoor dat Gambia een heerlijke tropische vakantie bestemming is. Een ander belangrijk voordeel is dat Gambia een perfekt land is voor gezinnen met kinderen.

Bezoek Banjul met de levendige Albert Market, zie in Janjangbureh de geschiedenis van de slavernij, bekijk de stenen cirkels in Wassu, wandel door het Abuko Nature Reserve en zie honderden vogels, maak een boottocht op de Gambia Rivier, proef de Gambiaanse palmwijn of het Julbrew bier, leer de djembť te bespelen van een lokale muzikant, geniet van de natuur in het Kiang West NP, maak kennis met lokale bevolking en bezoek een traditioneel dorp, ga op jeepsafari langs de kust, vaar in een boomstamkano door de mangroven en kom volledig tot rust aan een van de mooie zandstranden.

Gambia is een ideale winterbestemming voor een rondreis, ontspannen strandvakantie of alleen strand accommodatie. Boek een vakantie naar Gambia en zie West-Afrika in miniatuur.

Banjul

Banjul is de hoofdstad van Gambia. Met ca. 40.000 inwoners is het een van de kleinste hoofdsteden in Afrika. De stad ligt op het schiereiland St. Mary's Island en is door de Denton Bridge met het vasteland verbonden. Banjul is in 1816 door de Britten gesticht als een militaire basis. Na de onafhankelijkheid werd de naam Bathurst in 1973 gewijzigd in Banjul. De stad is een mix van koloniale gebouwen, oude gebouwen en moderne kantoren. Doordat de stad niet erg groot is hangt er een rustige sfeer.

  • Arch 22: nationaal boogvormig monument, 35 m hoog, tevens de toegangspoort tot de stad, opgericht na de machtsovername in 1994, van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de stad

  • National Museum: geopend in 1982, toont de koloniale periode, archeologie en volkenkunde uit de streek, de collectie bestaat uit o.a. maskers, kleding, muziekinstrumenten en diverse gebruiksvoorwerpen, documenten, kaarten en foto's brengen de geschiedenis in beeld, ook wordt getoond hoe palmwijn wordt bereid

  • Albert Market: beroemde, kleurrijke en levendige markt, zowel voor de inwoners als voor toeristen,

    werkelijk van alles te koop zoals groente, fruit, vis, batik, kleding, schoenen, elektronica, cd's, kralen, huishoudelijke goederen, muziekinstrumenten, sieraden, en handgemaakte shea butter, er zijn ook eetstalletjes

Bakau (Cape Point)

Bakau ligt op een schitterende plek aan de Atlantische Oceaan. Langs de kust ligt een klif waar je met eb kunt afdalen naar zee. Op de beroemde Bakau Batik markt zijn o.a. prachtige Gambiaanse stoffen en doeken te koop.

Kachikally Crocodile Pool: heilige krokodillenvijver, de bewoners komen hier bidden en offers brengen, sommige vrouwen geloven dat baden in dit water zorgt voor vruchtbaarheid, de vele krokodillen zijn zeer tam en lopen vrij rond, er kan er zelfs een geaaid worden

Janjangbureh voorheen Georgetown

Georgetown is de tweede stad van Gambia en is een van de oudste steden van Gambia. Het ligt op Mac Carthy Island. Het was een Britse handelspost en een drukke koloniale stad met statige gebouwen. Tegenwoordig is het een rustige plaats met een relaxte sfeer. Er zijn nog overblijfselen van zowel de koloniale tijd als de slaventijd te zien zoals de grootste gevangenis van Gambia, restanten van 2 forten, diverse slavenhuizen, een postkantoor en politiebureau. Vanwege de ligging aan de noordoever werden hier vandaan veel slaven vervoerd naar zowel Europa als Amerika. Op het eiland zie je verder rijst- en pindavelden. De plaats is met de ferry te bereiken.

Wassu Stone Circles een megalithic site

Net buiten Wassu liggen stenen cirkels die al duizenden jaren oud zijn. Het wordt ook wel het Stonehenge van Gambia genoemd, al zijn de cirkels kleiner en minder oud dan in Engeland. De cirkels hebben verschillende diameters en het aantal stenen varieert van 10 tot 24. Er zijn verschillende verhalen over de betekenis van de cirkels. Waarschijnlijk duidt het aan waar vroegere stammen hun aanvoerders en krijgers begroeven want bij de cirkels zijn ook menselijke botten en sieraden gevonden. De bewoners zien het als een heilige plaats die met rust gelaten moet worden. In het museum zijn foto's te zien en wordt de geschiedenis van de stenen getoond

Makasutu Culture Forest "Heilig bos"

Makusutu is een ecologisch natuurpark en beschermd natuurgebied. Met een gids kun je door de bossen lopen waarbij je uitleg krijgt over de medicinale werking van bomen en planten en palmwijn kunt proeven. Andere activiteiten zijn o.a. een boottocht door de mangroven, vogels spotten en een cultureel optreden met drummen, dansen en vuureten. De opbrengst komt ten goede aan het park en de lokale bevolking.

James Island

James Island ligt in het midden van de Gambia River. Op dit zeer kleine eiland staan nog resten van Fort James uit 1650. Er hebben regelmatig gevechten plaats gevonden tussen de Engelsen en de Fransen. Later werd het fort gebruikt om slaven te laten verblijven voordat ze werden verhandeld. Het is wel 3 keer herbouwd maar tegenwoordig is er niet meer dan een ruÔne over. Er staan nog diverse kanonnen die gericht zijn op Albreda.

Albreda

Albreda is een voormalige Franse handelspost en slavenpost en ligt tegenover James Island. Aan de oevers van de rivier staan ruines van een versterkt slavenstation dat door de Fransen eind 17e eeuw werd gebouwd. Later werd ook Albreda door de Engelsen ingenomen. Tegenwoordig is het een charmant klein en rustig vissersplaatsje omgeven door baobab bomen. Net buiten Albreda staat een klein museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de slavernij.

Juffureh

Juffureh was ooit een klein vissersdorpje met stenen hutjes. Het kreeg echter wereldwijde bekendheid door het verfilmde boek "Roots" van Alex Haley. In dit boek gaat de schrijver op zoek naar zijn afkomst. Zijn overovergrootvader blijkt Kunta Kinteh te zijn, die in de 18e eeuw gevangen werd genomen en vanuit Juffureh op transport naar Amerika werd gezet. De familie van Kunta Kinteh woont nog steeds in de compound. Er is zelfs een "Roots excursion" waarbij je de route die Kunta Kinteh vanaf zijn geboorteplaats aflegde kunt volgen. Er is een museum waarin de slavernij geschiedenis tentoongesteld wordt.

Jinack Island "Paradise Island"

Jinack Island (Ginek Island) is onderdeel van het Niumi National Park. Het eiland is te bereiken met de ferry vanuit Banjul, vervolgens ga je met een jeep tot Jinack en het laatste stuk vaar je met een piroque naar de overkant. Op het eiland zijn 4 dorpjes waarvan er 2 bij Senegal horen. Het is een ontzettend relaxed eiland en overal hoor je reggae muziek. De schitterende lange zandstranden zijn bij eb zeer breed en heerlijk rustig. Je kunt hier zwemmen, zonnen of een wandeling over het eiland maken langs hutjes en door de velden. Op het eiland leven o.a. apen, schildpadden, hagedissen, vrij zeldzame West African Manatee (lamantijn), duikers (kleine antilope), slangen en krokodillen. Voor de kust zijn regelmatig Bottlenose dolphins (tuimelaar) en hump-backed dolphins (Kameroendolfijn) te zien.

Abuko Nature Reserve

Het Abuko Nature Reserve is een klein reservaat van 134 ha (bijna 2 km≤) en bestaat al sinds 1968. Het is het oudste reservaat van Gambia. Er leven hier wel 270 verschillende soorten vogels waaronder de kleinste en grootste ijsvogels ter wereld. De bochtige paden door het bos laten het park groter lijken dan het is. Je kunt er zelf doorheen lopen of een gids huren. Er is een uitkijkplatform bij het meer waar reigers, ijsvogels en krokodillen te zien zijn. Verder zijn er nog Vervet monkeys, Huzaaraap, Red Colobus monkey, diverse antilopensoorten, herten, slangen en wilde zwijnen.

Bijilo Forest Park

Het Bijilo Forest Park is een klein regenwoud van 51 ha groot. Het is een zeer populair park vanwege de vele vogels en apen. Er zijn 133 soorten vogels waaronder veel soorten bijeneters en de Grey hornbill.Verder leven hier hagedissen, huzaarapen, Green vervet monkey, Red Colobus monkey en bushbabies. Vooral een ochtendwandeling is aan te bevelen.

Kiang West National Park (KWNP)

Het Kiang West National Park is in 1987 opgericht. Het park is ca. 110 km≤ en daarmee het grootste park van Gambia. Het landschap bestaat uit mangroven, savanne en zoutvlakten. Door de ligging aan de rivier zijn er wel 300 soorten vogels maar er leven ook diverse soorten apen, Roan antilope, Sitatunga, West African Manatee (lamantijn), otters en wilde varkens.

River Gambia National Park (Baboon Islands)

Het River Gambia NP is 580 ha en bestaat uit 5 onbewoonde eilandjes. Op 3 eilandjes leven chimpansees afkomstig van de Chimpanzee Rehabilitation Trust. Deze organisatie bestaat al sinds 1969 en is het langst lopende chimpansee rehabilitatie project in Afrika. Het doel is (wees) chimpansees te beschermen, te observeren en ze in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te laten opgroeien. Momenteel zijn er ca. 76 chimpansees. Er worden geen bezoekers op de eilandjes toegelaten. Het is wel mogelijk om te overnachten in accommodatie van de Trust om ze op die manier van dichtbij te zien. Een andere mogelijkheid is een boottocht langs de eilandjes.

Klimaat

Gambia heeft een subtropisch klimaat. Het is het hele jaar door mooi weer met een gemiddelde temperatuur van 27įC, al zijn er een paar uitzonderingen. Gambia kent 2 seizoenen nl. een droog seizoen en een regenseizoen.

Droog seizoen: half oktober tot half juni, aangenaam warm, november t/m februari relatief koel,

maart t/m mei heetst (tot boven 34įC), soms stoffige wind uit de Sahara, langs de kust verkoelende zeebries

Regenseizoen: half juni tot half oktober, korte hevige buien, soms met harde windstoten, daarna afgekoeld, augustus meeste regen en hoge luchtvochtigheid (tot 80%), de meeste regen valt 's nachts en 's morgens

Beste reistijd

Gambia kan het hele jaar door bezocht worden. De beste tijd om naar Gambia te reizen is tijdens het droge seizoen tussen november en mei, zie klimaat. In het regenseizoen worden de wegen in het binnenland vaak onbegaanbaar.

Vogelspotten: oktober t/m april

Strandvakantie: november t/m april, tussen december en april zijn de stranden het breedst

Algemene info

Tot 1965 was Gambia een Britse kolonie en sinds 1970 is het een republiek. De voertaal is daarom Engels, al wordt er wel rechts gereden. Gambia kent ook een geschiedenis van slavenhandel. Dit is nog te zien aan de ruÔnes van de koloniale handelsstations.

De Gambiaanse keuken bestaat voornamelijk uit geurige rijst, couscous, kip of verse vis vaak bereid met pindasaus. Daarnaast zijn patat, groenten, pindasoep, lamsvlees, rivierkreeft en gamba's verkrijgbaar. Een populair gerecht is Domodah, een rijstgerecht met een saus op basis van pinda's.

Gambia heeft een eigen bierbrouwerij genaamd Julbrew. Daarnaast is er thee, frisdrank, bier en wijn verkrijgbaar. In de toeristenplaatsen zijn er naast Gambiaanse restaurants ook fastfood, Italiaanse, Libanese, Indiase, Chinese en Mexicaanse restaurants te vinden.

Gambia heeft een prachtige natuur en diverse natuurparken. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 450 verschillende soorten kleurrijke vogels. Er is in Gambia geen groot wild te vinden maar er zijn wel apen, antilopen, dolfijnen, duiker (kleine antilope), gecko's, hagedissen (o.a. reuzenhagedis), Nijl- en dwergkrokodillen, nijlpaarden, oribi, roan antilope, reuzenelandantilope, schildpadden, slangen (cobra, mamba, python), waterbok, boszwijn, wild zwijn, wrattenzwijnen.Gambianen zijn gezellig, vriendelijk en gastvrij. Daarnaast zijn ze zeer relaxed. Vaak zul je dan ook "No Problem in The Gambia" horen.Ze zijn erg trots op hun land en laten dat graag aan bezoekers zien. Het kan zomaar voorkomen dat je wordt uitgenodigd voor een kop thee en kennis maakt met de familie en de manier waarop zij dagelijks leven. De meeste Gambianen wonen nog in compounds, in lemen of stenen hutjes. Een begroeting is vaak uitgebreid en daar wordt ruimschoots de tijd voor genomen. De rechterhand moet altijd gebruikt worden om dingen te geven of te ontvangen. De nationale sport is worstelen.De meerderheid van de Gambianen is moslim (90%), de rest is Christen (8%) en ca. 2% hangt een overig geloof aan. De bevolking bestaat uit o.a. Mandinka 42% (grootste stam, woont voornamelijk op het platteland), Fula 18% (nomadenvolk), Wolof 16% (handelsvolk, woont voornamelijk in de steden), Jola 10%, Serahuli 9% en diverse andere stammen. Muziek en dans is zeer belangrijk waarbij men vooral de djembť (soort trommel) en kora (soort harp) bespeelt.

In Gambia rijden 3 soorten taxi's nl.:

de bushtaxi; een minibusje, geen specifieke kleur, vastgesteld bedrag, zowel korte als langere afstanden, ze kunnen onderweg verschillende keren stoppen om passagiers uit te laten stappen of aan boord te laten gaan

de gele taxi; lokale taxi, onderhandelen over de prijs, vaak gedeeld met andere passagiers, mag (in principe) alleen over de hoofdwegen rijden

de groene taxi; is de toeristentaxi en alleen voor toeristen en bezoekers bestemd, de prijzen staan in principe vast, een fooi is gebruikelijk

Geografie

Gambia is niet alleen het kleinste maar ook het smalste land van Afrika. Het land wordt geheel omringd door Senegal, alleen in het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan. De lange strook land is ca. 320 km lang en gemiddeld 30 km breed, met uitzondering van de kust waar het max. 60 km breed kan worden. Dwars door het land loopt de gelijknamige rivier die het land verdeeld in een noordoever en een zuidoever.

Het landschap is voornamelijk vlak met langs de rivier en zijarmen mangrovebossen. De noordoever bestaat voornamelijk uit savannelandschap met grasvlaktes, struiken en bomen. Richting de grens met Senegal wordt het droger en meer woestijnachtig. De zuidoever is minder droog en bestaat uit kokospalmen, baobab bomen, kapokbomen, mahoniebomen, cashewbomen, katoenstruiken, fruitbomen en bamboe. Het tropische kustgedeelte bestaat vooral uit mooie zandstranden omgeven door palmbomen, begroeide heuvels en tropische bossen.

De Gambia River is de levensader van Gambia. De gronden rondom de rivier zijn flink bevloeid waardoor veel vruchtbare landbouwgebieden zijn ontstaan waar voornamelijk rijst wordt verbouwd. De kuststrook is bijna 80 km lang. De meeste dorpen liggen aan of in de nabijheid van de rivier. De Gambianen leven voornamelijk van landbouw en visserij. Er zijn heel veel pindavelden waar pinda's worden verbouwd, een van de belangrijkste export produkten. De flora bestaat uit een grote verscheidenheid aan exotische bloemsoorten.
Rivier: Gambia River (1.130 km)

Hoogste punt: Red Rock (53 m)

Laagste punt: langs de kust van de Atlantische Oceaan

Er zijn 37 districten verdeeld in 5 provincies en 1 stad: Banjul (stad), Central River, Lower River, North Bank, Upper River en Western.Oppervlakte: 11.295 km≤ (1/3 van Nederland)

Aantal inwoners: ca. 1,8 miljoen

Hoofdstad: Banjul

Taal: Engels (officieel), Mandinka, Wolof, Fula, Jola, diverse inheemse talen

Staatsvorm: republiek

Valuta: Dalasi (GMD)

Tijdverschil: in onze zomer 2 uur vroeger, in onze winter 1 uur vroeger

Reisdocumenten

Om Gambia in te komen heb je een paspoort nodig dat bij vertrek uit Gambia nog minimaal 6 maanden geldig is alsmede een geldig retour- of doorreisticket. Een visum is niet nodig.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.