Untitled Document
HomeContactNieuwsbrief
Amerika

Tanzania "Het land van de Kilimanjaro en Zanzibar"

Landeninformatie Tanzania | Reisgidsen | Landkaarten |

Tanzania is een gevarieerd en uniek safariland met 14 nationale parken en 9 reservaten. Het Afrikaanse landschap bestaat uit grote meren, hoge bergen, uitgestrekte savannes en de grootste wildconcentraties ter wereld. Hier kun je in alle rust van de dieren genieten omdat er nog geen massatoerisme voorkomt. Naast de prachtige, ongerepte parken zijn de bekendste trekpleisters de Ngorongoro Crater, Zanzibar en uiteraard de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, die beklommen kan worden.Natuurbehoud staat bij de regering van Tanzania hoog in het vaandel. Meer dan een kwart van Tanzania is beschermd gebied. In Tanzania komen nog chimpansees voor (bij Lake Tanganyika) en de zeldzame wilde honden. Arusha is de safari hoofdstad en tevens startpunt naar de vele parken. Een vakantie in Tanzania begint meestal met een of meerdere safari's om daarna de reis te verlengen met een strandvakantie aan een van de zandstranden van tropisch Zanzibar. Er zijn prachtige strandresorts waar je na een (groepsrond)reis heerlijk kunt ontspannen. Op Pemba kun je gaan duiken en snorkelen bij de prachtige koraalriffen. Tot slot zijn de Tanzanianen oprecht vriendelijk en gastvrij. Tanzania is dan ook een geweldige vakantiebestemming en heeft voor iedereen wat te bieden.

Beklim de besneeuwde Mount Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika, maak de jaarlijkse gnoe migratie mee in het wereldberoemde Serengeti park, bezoek een Masai dorp waar de bevolking nog traditioneel leeft, daal af in de Ngorongoro Krater met zijn enorme concentratie wild, zie hoe duizenden flamingo's Lake Manyara roze kleuren, maak een gamedrive door de pure wildernis van Selous Game Reserve, zie leeuwen en luipaarden in bomen klimmen in Tarangire National Park, overnacht in een exclusieve lodge of luxe safaritent tussen de dieren, ontmoet chimpansees in het Gombe Stream NP, wandel door de smalle straatjes van historisch Stone Town en proef de Arabische sfeer op Zanzibar.

Meest Bezochte Nationale Parken van Tanzania

Ngorongoro Crater "Africas Eden" - Werelderfgoed

De Ngorongoro Crater is een krater van 610 m diep. Na het afdalen in dit "paradijs" zie je grote groepen dieren grazen. Van de meer dan 30.000 dieren die hier leven bestaat ongeveer de helft uit gnoes en zebra's. De overige dieren zijn bosbokken, buffels, elanden, hartebeest, hyena's, jakhalzen, leeuwen, nijlpaarden, olifanten, struisvogels, waterbokken, wrattenzwijnen, grote kuddes Grant's en Thomson's gazellen en zelfs de zeldzame zwarte neushoorn. De kraterbodem is 260 km en heeft een doorsnee van 19.2 km. Ondanks dat ze makkelijk weg kunnen, blijven de meeste dieren het hele jaar in de krater vanwege het vele water en voedsel. Bij de sodameren zie je tientallen flamingo's. De Masai mogen in de krater hun vee en geiten laten grazen. Aan de kraterrand zijn diverse accommodaties te vinden. Bij helder weer heb je een fantastisch uitzicht over de krater.

Olduvai Gorge "Cradle of mankind"

De Olduvai Gorge ligt tussen de Ngorongo krater en Serengeti. In 1959 ontdekten dr. Louis Leaky en zijn vrouw Mary in de kloof menselijke beenderen van bijna 2 miljoen jaar oud. Een jaar later werd Homo habilis ontdekt "de gereedschapmaker" genaamd. Mary Leaky heeft ook nog fossiele voetafdrukken gevonden van meer dan 3,5 miljoen jaar oud. Jaren later werd een team van internationale archeologen samengesteld die nog diverse skeletten van zowel dieren als mensen hebben opgegraven. Door de gevonden werktuigen en fossielen is gebleken dat het gebied rond de Olduvai Gorge een van de oudste plaatsen ter wereld is waar mensen gewoond hebben, vandaar de naam de "wieg van de mensheid".

Serengeti National Park "the Great Migration" - Werelderfgoed

Het oudste en grootste nationale park van Tanzania is Serengeti, een van de beroemdste wildparken ter wereld. Het park grenst aan Masai Mara in Kenia en heeft een oppervlakte van 14.763 km. Meer dan 7.000 km, bijna de helft van het park, is nog pure wildernis waar geen wegen zijn. Er leven meer dan 3 miljoen dieren op de eindeloze savannes. Zelfs het aantal zwarte neushoorns, die door jarenlang stropen bijna waren uitgeroeid, neemt door konstante bewaking weer wat toe. De witte neushoorn ontbreekt echter. Serengeti is het bekendst vanwege de jaarlijkse migratie wanneer een paar miljoen gnoes met hun jongen richting de Masai Mara trekken op zoek naar vers gras. Ze worden onderweg vergezeld van wel 300.000 gazellen en 200.000 zebra's. De kuddes zijn een makkelijke prooi voor leeuwen, luipaarden, hyena's, jachtluipaarden en gieren. Veel jonge en zwakke dieren moeten het ontgelden. Maar 1 op de 3 kalveren overleeft dit gevaarlijke avontuur wat dan ook een "survival of the fittest" is. Het zwaarste gedeelte van de reis begint bij de oevers van de rivier. In de rivier liggen hongerige krokodillen en er is een zeer woeste stroom wat het nog zwaarder maakt. Hier vinden ook weer tientallen dieren de dood. Na aankomst op de groene grasvlakten, gaan de kuddes weer hun eigen gang. Na de regentijd trekken ze weer richting de Serengeti. Dit is een jaarlijkse cyclus die moelijk te voorspellen is omdat het samenhangt met de regentijd.Vogels: meer dan 500 waaronder zwarte arend, secretarisvogel, struisvogel

Fauna: aardwolf, grote kuddes buffels, duizenden elanden, cheeta, giraffen, Grant's gazelle, gevlekte hyena, impala, 3 soorten jakhals, kongoni (Coke's hartebeest), leeuwen, luipaard, olifant, serval kat, topi

Mount Kilimanjaro "het dak van Afrika" - Werelderfgoed

MountKilimanjaro "Kili" is de hoogste vrijstaande berg van Afrika met een top van 5.895 m. Daardoor is de berg bedekt met eeuwige sneeuw, al wordt dit ook steeds minder. Duizenden mensen hebben de berg al beklommen omdat de top voor bijna iedereen die fit is en doorzettingsvermogen heeft, redelijk goed te bereiken is. Er zijn 6 trekkings naar Uhuru Peak, het hoogste punt van de berg. Daarnaast zijn er diverse wandelroutes o.a. naar het Chala kratermeer. Het Kilimanjaro National Park ligt rond de Kilimanjaro en is 755 km. Doordat het gebied zeer vruchtbaar is, zijn er aan de voet van de Kilimanjaro diverse koffieplantages te vinden.

Selous Game Reserve "pure wildernis" - Werelderfgoed

Selous ligt wat afgelegen in het zuid-oosten van Tanzania. Het is alleen te bereiken met een klein vliegtuig en wordt daarom veel minder bezocht dan andere parken. Selous is het grootste beschermde wildreservaat van Afrika en bijna 4 keer zo groot als de Serengeti. Het landschap is heel divers, puur en nog ongerept. Er zijn rivieren en moerassen waar krokodillen en nijlpaarden te vinden zijn. Hier zijn nog grote groepen wild te vinden zoals olifanten (grootste groepen olifanten ter wereld), grote aantallen leeuwen en verder buffels, cheeta's, luipaarden en de zeldzame wilde honden. Van de ca. 3.000 zwarte neushoorns zijn er door al het stropen inmiddels nog maar een paar over. Onder de hoede van rangers worden ze nu beschermd in de hoop dat de aantallen weer zullen toenemen. Onder begeleiding van een ranger kun je een wandelsafari of een nightdrive doen of een bootsafari over de Rufiji rivier maken.

Gombe Stream National Park, de "chimps"

Gombe Stream ligt in het westen van Tanzania, bij de grens met Congo aan de oevers van Lake Tanganyika. Gombe is het kleinste park van Tanzania (52 km) en het leefgebied van de chimpansees. Het is beroemd geworden door Jane Goodall, de primatoloog die hier jarenlang het gedrag van de bedreigde chimpansees heeft bestudeerd. Zij was de eerste die namen gaf aan de chimpansees. De matriarch Fifi is de oudste en laatst overgebleven chimpansee van de oorspronkelijke groep. Ze was 3 jaar oud toen Jane Goodall haar ontmoette maar inmiddels is ze oma en wordt nog regelmatig gezien. Andere bewoners in Gombe zijn red-tailed monkey, red colobus, groene bavianen, diverse antilopen en bosvarken. Daarnaast zijn er ca. 200 vogelsoorten waaronder de visarend en de prachtige rode druppelastrild. Het is mogelijk een chimpanzee trekking te doen. Je moet dan wel uitgaan van 2 dagen om ze uiteindelijk te ontmoeten omdat nooit duidelijk is waar ze zich ophouden.

Ruaha National Park

Ruaha ligt behoordelijk afgelegen in zuidelijk Tanzania. Het wordt weinig bezocht waardoor het wild nogal schuw is. Met 10.300 km is Ruaha het 2e grootste park van Tanzania. Het is nog ongerept met uitgestrekte savanne en maar weinig paden. Met meer dan 10.000 olifanten heeft Ruaha de grootste olifantenpopulatie van Oost-Afrika. De Great Ruaha River, waar het park naar genoemd is, zit vol met nijlpaarden en krokodillen. Tijdens het droge seizoen (juni - november) kun je hier geweldig veel wild zien wanneer ze bij de rivier samen komen om te drinken. Een wandelsafari onder begeleiding van een gewapende ranger is een geweldige ervaring.

Vogels: 450 soorten vogels waaronder veel trekvogels, kuifbaardvogel, zwartmaskeragapornis, grijze spreeuw (inheems)

Fauna: buffel, cheeta, giraffen, Grant's gazelle, hyena, impala, kleine koedoe, grote koedoe, luipaard, roan antilope, sabel antilope, waterbok, wilde hond, grote troepen leeuwen van meer dan 20 stuks

Zanzibar - Werelderfgoed

Het exotische specerijeneilandZanzibar is een heerlijk vakantie eiland of ideaal om uit te rusten ter afsluiting van de (rond)reis. Op het eiland vindt je mooie hagelwitte zandstranden, een turquoise gekleurde zee en koraalriffen waar je kunt gaan snorkelen of duiken. Vanwege de ligging werd het een belangrijke handelspost, vooral beroemd vanwege de specerijen. Zanzibar heeft ook een roerige geschiedenis meegemaakt vanwege de slavenhandel. Stone Town, het oude gedeelte van de hoofdstad Zanzibar en tevens Werelderfgoed, bestaat uit witte huisjes met mooi versierde houten deuren, smalle straatjes met leuke winkeltjes, een Sultans paleis en diverse moskeeėn. De Arabische invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in zowel de cultuur als architectuur. De bevolking (Zanzibaris) is voor 95% Moslim, de meeste vrouwen gaan gekleed in een bui-bui (zwart gewaad). De kruiden en specerijen zijn leuke souvenirs van Zanzibar.

Klimaat

Tanzania heeft voornamelijk een tropisch klimaat. Per regio zijn er wel verschillen. Aan de kust en op Zanzibar is het altijd heet, de gemiddelde temperatuur van 30°C en er is een hoge luchtvochtigheid. Het is koeler in het noordwesten en in de hooglanden heerst een gematigd klimaat met temperaturen tussen 10°C en 20°C. In de overige gebieden liggen de temperaturen tussen 22°C tot 27°C. Tijdens de regentijd schijnt overdag de zon en valt er in de namiddag een korte maar heftige, verkoelende regenbui. De temperaturen op Mount Kilimanjaro en Mount Meru kunnen tot onder het vriespunt dalen.

Beste reistijd

Tanzania is het hele jaar te bezoeken. Een aantal lodges en hotels zijn tijdens de regentijd gesloten. Sommige wegen kunnen minder begaanbaar zijn. Na de regentijd wordt het steeds groener en staat alles in bloei.

  • Maart - mei: lange regentijd

  • Juni - oktober: heet en droog, koele nachten en ochtenden, helder

  • November - half december: korte regentijd

  • December - maart: droge tijd

  • Wild spotten: juni - oktober

  • Beklimming Mount Kilimanjaro: december - februari (warm en helder), juli - september (droog en kouder)

  • Mount Meru: juni - februari (november regen)

  • Migratie Serengeti: december - juli

Reisdocumenten

Om Tanzania in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is alsmede een geldig retour- of doorreisticket. Een visum is verplicht.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.

Geografie

Tanzania is het grootste land van Oost-Afrika. Tanzania wordt omringd door 8 landen; Oeganda en Kenia in het noorden, DR Congo, Rwanda en Burundi in het westen en Zambia, Malawi en Mozambique in het zuiden. In het oosten grenst het aan de Indische Oceaan. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia horen ook bij Tanzania.

Tanzania bestaat uit een centraal plateau, vlakke kust en hoogland in het noorden en zuiden. Het landschap is zeer gevarieerd met grote meren, vulkanen, veel (onbevaarbare) rivieren, savanne, tropisch bos en graslanden.Bergen: Mount Kilimanjaro (5.895 m), Mount Meru (4.566 m)

Meren: Lake Victoria (2e grootste zoetwatermeer), Lake Tanganyika (2e diepste meer), Lake Nyasa, Lake Natron, Lake Eyasi, Lake Manyara

Hoogste waterval: Kalambo Falls (235 m), op de grens met Zambia

Hoogste punt: Uma Peak (5.895 m), tevens hoogste punt van Afrika

Laagste punt: langs de kust van de Indische OceaanEr zijn 26 provincies: Arusha, Dar es Salaam, Dodoma, Iringa, Kagera, Kigoma, Kilimanjaro, Lindi, Manyara, Mara, Mbeya, Morogoro, Mtwara, Mwanza, Pemba North, Pemba South, Pwani, Rukwa, Ruvuma, Shinyanga, Singida, Tabora, Tanga, Zanzibar Central/South, Zanzibar North, Zanzibar Urban/West Oppervlakte: 945.087 km2 (ca. 22x Nederland) inclusief Mafia, Pemba en ZanzibarAantal inwoners: ca. 41 miljoen

Hoofdstad: Dodoma (officieel), Dar es Salaam (administratief)

Taal: Engels (handelstaal), Kiswahili (voertaal) en Arabisch (Zanzibar)

Staatsvorm: republiek (Jamhuri ya Muungano wa Tanzania)

Valuta: Tanzaniaanse Shilling (TZS)

Tijdverschil: in onze zomer 1 uur later, in onze winter 2 uur later

Algemene info

Tanzania was een Britse kolonie en is samengesteld uit Tanganyika en Zanzibar om in 1964 de republiek Tanzania te vormen. Het is een vredig land, rijk aan culturen en tradities. Het merendeel van de Tanzanianen zijn Christen, daarnaast zijn er nog traditionele Afrikaanse religies en op Zanzibar is 90% moslim. Ondanks alle verschillende religies, tradities en taal leven de Tanzanianen vredig naast elkaar. Elke stam beheerst naast de eigen taal het Swahili. Enkele bevolkingsgroepen zijn Luo, Sukuma, Swahili, Makonde, Wachagga en de bekendste de Masai. De Masai bevolking in hun traditionale kleding, voornamelijk blauw en felrood, kom je vooral tegen bij de Ngorongoro krater en de Serengeti. Verder is Tanzania bekend vanwege Tanzanite, een zeldzame en zeer mooie edelsteen die alleen in Tanzania wordt gedolven.
Op vakantie naar Tanzania? Kijk voor de mooiste reizen tegen de mooiste prijzen op Rondreizen Tanzania

Keuze uit rondreizen, groepsreizen, safari, natuurreizen en accommodatie.